Spôsob a termín vyplatenia preplatov za mestské byty je naďalej neznámy

19.09.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 19. septembra (TASR) - Vyše tri stovky nájomníkov mestských bytov vo Vranove nad Topľou zatiaľ stále nepoznajú spôsob a termín vrátenia svojich preplatkov v súvislosti so spotrebovanými energiami za rok 2010. Spoločnosť Mestský bytový podnik (MsBP), ktorá zálohové platby za réžiu v uplynulých rokoch ako správca mestských bytov vyberala a preplatky následne vracala nájomníkom, sa pre zlú finančnú situáciu ocitla v konkurze. Dostatkom voľných finančných prostriedkov na odškodnenie občanov dnes nedisponuje ani mesto ako nový správca bytov. Samospráva preto odporúča dotknutým Vranovčanom, aby si dlžnú sumu, ktorá predstavuje celkovo za všetky domácnosti približne 66.000 eur, skúsili uplatniť v prvom rade u správcu konkurznej podstaty.
Téma vrátenia sporných preplatkov je otvorená na pôde mesta už niekoľko mesiacov. Vranovskí poslanci ani počas minulotýždňového rokovania mestského zastupiteľstva (MsZ) nerozhodli, či má samospráva ako nový správca mestského bytového hospodárstva na seba definitívne prebrať záväzky svojej dcérskej spoločnosti MsBP, alebo nie. \"Žiadalo sa nejaké rozhodnutie, aby sme vedeli ľuďom povedať, kto im preplatky vyplatí, alebo aby teda vedeli, či vôbec budú vyplatené,\" konštatoval v tejto súvislosti primátor mesta Ján Ragan. Ako dodal, k téme preplatkov nezaujala jednoznačné stanovisko pred rokovaním MsZ ani mestská rada.
Primátor poznamenal, že riešení na možné odškodnenie nájomníkov mestských bytov je viacero. Jedným z nich je vyplatenie preplatkov z rozpočtu mesta, čo si však samospráva pri jej súčasnej finančnej situácii nemôže dovoliť. Ďalšou schodnejšou alternatívou je započítanie preplatku do zálohových platieb nájomníkom v nasledujúcom období. Práve s týmto spôsobom rátalo viacero domácností podľa skúseností z minulých rokov, kedy z titulu svojich pohľadávok voči MsBP následne neplatili nájomné podľa výšky preplatku aj niekoľko mesiacov. Tých, ktorí tak urobili aj v tomto roku, však eviduje nový správca bytového hospodárstva - mesto Vranov ako neplatičov.
Nájomníkom mestských bytov tak nateraz ostáva ako jediná alternatíva požiadať o vrátenie svojich preplatkov správcu konkurznej podstaty. Musia sa však poponáhľať, pretože tak musia urobiť najneskôr do 3. októbra. Podľa Ragana ide o posledný deň, kedy si môžu veritelia u správcu uplatniť svoje pohľadávky. \"Uvidíme, ako sa k tomu postaví, či ich uspokojí a v akej miere,\" doplnil primátor. Zároveň poznamenal, že v prípade nedostatočného uspokojenia občanov mesta sa k téme vrátenia preplatkov pravdepodobne opätovne vrátia v nasledujúcom období počas rokovania MsZ mestskí poslanci. \"Môžme hľadať ďalšie riešenie ako ľudí odškodniť. Zodpovednosti za našu dcérsku spoločnosť by sme sa jednoznačne zbavovať nemali,\" uzavrel Ragan.
Mesto poskytne v tomto období prostredníctvom bytového oddelenia obyvateľom mestských bytov potrebné informácie, ako sa môžu uchádzať o svoje preplatky u správcu konkurznej podstaty. Na internetovej stránke magistrátu zároveň umiestnia vzorové tlačivo s informáciou, ako majú nájomníci pri uplatnení svojej pohľadávky postupovať.
 

Vyberte región